Friday 1 March 2013

औषधीय गुण भएका दश खाद्यपदार्थ

हाम्रो अर्को लिंक....नागदह
खाद्यपदार्थ केवलहाम्रो पेट भर्न र शक्तिप्रदान गर्नका लागिमात्र उपयोगी हुँदैनन् यिनीहरुमा औषधीय गुण पनि हुन्छ । हामीले दैनिक रुपमाप्रयोग गर्ने विभिन्नखाद्यपदार्थमा समेत औषधीय गुण रहेको हुन्छ, जसबारेमाहामीलाई पत्तो नहुनपनि सक्छ । हामीले भोक शान्तपार्न वा स्वादकालागिमात्र यस्ता परिकार खाएका हुन्छौँ तर यस्ता खाद्यपदार्थले प्राकृतिकऔषधिको कामगरिरहेका हुन्छन् । औषधीय गुण भएकादशखाद्य परिकार यस प्रकार छन् :
 अदुवाः
अदुवालाई सर्दी वाचिसो भगाउने औषधि नै मानिन्छ । सुख्खाखोकीलागेमा, सरीरमाचिसो घुसेमाअदुवापोलेर मुखमा राखेर विस्तारै चपाउने वाअदुवा राखेको पिरो पिरो चियापिउनु लाभदायक मानिन्छ ।
खुर्सानीः खुर्सानीमा यस्तो तत्व पाइन्छ जसले सरीरमादुखाइकम गर्छ । खुर्सानी सेवनगर्नाले दुखाइअनुभुति गराउने रसायनको उत्सर्जन रोकिदिन्छ, जसकाकारण दुखाइकम हुन्छ ।
 तिते करेलाः तिते करेलामधुमेहका रोगीलाई निकै लाभदायक मानिन्छ । मधुमेहका रोगीले दिनहुँतिते करेलाको तरकारी खाएमा सरीरमा इन्सुलिनको मात्रा सन्तुलित हुन्छ ।
महः महलाई सर्वोषधिवा सबै रोगको औषधि भनिन्छ । महको सेवनबाट सरीरकाआन्तरिक रोगलाई निको पार्न सघाउ पुग्ने छ छँदैछ काटेको घाउमा मह दल्नाले पनि घाउ पाक्नपाउँदैन र छिटो निको हुन्छ ।
 जैतुनको तेल: कपालमा परेकाजुम्रानिर्मूल पार्न कामयावी हुन्छ । यसले जुम्राबाट हुने इन्फेक्सन रोक्न मद्दत गर्छ । पैतला फुटेर हैरानहुनुभएको छ । यदिहो भने तपाइँले कालो चियापिउने मात्रहोइनकालो चियाले खुट्टा धुनुहोस् । कालो चियाले लगातार खुट्टा धुने बानीबसाल्दा खुट्टा फुट्ने समस्या हट्छ र तपाइँको पैतलामुलायम बन्छ । यदि गाडीमा चढ्दा वायात्रागर्दा उल्टी हुने समस्या छ भने कागतीखानुहोस् र गाडिमा चढ्नुहोस् । गाडिमा बसिसकेपछि पनिलगातार कागती चाटिरहनुहोस् । यदितपाइँको छाला घामले डढेको छ भने काँचो दूधले नियमितधुनुहोस् । जसले तपाइँको त्वचालाई उज्यालो बनाइदिनेछ । पानीपिउन मन नलाग्ने समस्या छ । त्यसो हो भने खरभुजा प्रसस्तै खानुहोस् । यसले फलफूलखानुको फाइदा सँगै पानीको कमीपनिहुनदिँदैन । भिन्डी मधुमेहका रोगीकालागिअचूकऔषधिहो । भिन्डीलाई काटेर रातभर पानीमा राख्नुहोस् । अर्को विहानउक्तपानी भिन्डीका छोक्राफालेर मज्जाले पिउनुहोस् । नियमितयसो गर्दा मधुमेहका रोगीलाई निकै फाइदा पुग्छ ।

No comments:

Post a Comment